Make your own free website on Tripod.com

Seuran edellinen sukellustukialus hinaaja STELLA

Vaasassa Mansikkasaaressa toimi telakka 1860-luvulta aina 1980-luvun alkuun asti. Saarelta vuokrasi tontin vuonna 1903 Onkilahden konepaja (Metvikens Mekaniska Verkstad). Telakan veistämörakennus valmistui 1905. Mansikkasaaressa rakennettiin ja korjattiin pääasiassa rautarunkoisia aluksia, joista samanlaisia höyryhinaajia 30. Telakka siirtyi 1936 Onkilahden konepajan konkurssin jälkeen Wärtsilän haltuun. Delfin ry:n tukialus STELLA oli Mansikkasaaressa vuonna 1906 Onkilahden konepajalla rakennettu hinaaja, jonka sisaraluksiakin pitäisi olla jäljellä vielä kaksi muutakin (Assistans ja Onkilahti (aik. Metviken). Stella (Pituus 19m, leveys 5m, syväys 1,8m) oli kulkenut vuoteen 1956 asti höyrykoneella (nimellä NILS), jolloin ensimmäinen dieselmoottori (Burmeister-Alfa) oli asennettu (aluksen nimeksi vaihdettu MARTTI 1) . Nykyinen Mercedes-Wizemann V-12 päämoottori (350kW) oli asennettu vuonna 1986 (ja aluksen nimeksi vaihdettu KEMI 3). Tukialus ostettiin kerholle vuonna 1992 Kemi Oy:ltä ja se sai nimen STELLA (kerhon tätä edellisen aluksen nimi oli Stenella). Vuonna 1993 alukseen tehtiin suuria muutostöitä, rakennettiin mm. etukajuutta. Alkukesästä 1998 alus oli Mansikkasaaren telakalla kunnostettavana. Potkuri ja akseli irroitettiin kunnostusta varten. Peräsin ja ruorikoneisto uusittiin. Myös aluksen pohja hiekkapuhallettiin ja maalattiin tuolloin telakalla. Keväällä 1999 uusittiin takakajuuttaa, tehtiin aggregaatin ja sähkölaitteiden asennustöitä sekä kansiosien maalausta. Stella talvehti talvikauden 2001-2002 Mansikkasaaren telakalla ja saatiin taas toukokuussa 2002 veteen. Kevään 2002 aikana pohja hiekkapuhallettiin ja maalattiin, uusittiin sinkkianodeita ja peräsimeen tehtiin korjaus- ja muutostöitä. Stellan 100-vuotista historiaa juhlistettiin 7.10.2006 juhlasukellusreissulla. Tukialuksen ylläpito talkoovoimin mahdollisti maksuttomat retket kerhon jäsenille tukialus Stellalla.

Varustusta tukialuksella oli: tutka, kaikuluotain, magn. ja sähkökompassi, GPS, VHF, LA, radionauhuri, valonheitin, kompressori, aggregaatti (400/230V), apukone (generaattorille ja pumpulle), hapenantolaite, ensiapuvälineet, paarit, pelastuslautta, telineet paineilmasäiliöille, keittiö (kaasuliesi ja -jääkaappi), messi (7 istumapaikkaa), keula- ja takakajuutta (13 ja 5 makuusijaa), sauna (jonka ennätys oli 14 henk. lauteilla), wc, kuivaushuone (sauna ja konehuone), säilytystilaa peräruumassa, grilli (jolla grillattiin usein aluksen peräkannellakin), 4 ankkuria, gliidereitä (veneen perässä vedettäviä levyjä), sukellustikkaat. Lisäksi kerholla oli 4 metrinen alumiinivene, kaksi (kumiveneen mallista) alumiinivenettä sekä kaksi perämoottoria.

STELLA liikkui kesäisin llähinnä viikonloppuisin Vaasan ulkosaaristossa lukuisilla eri hylkykohteilla. Kesäisin järjestettiin myös viikolla iltaisin sukelluksia Vaasan sisäsaaristossa. Joka kesä pyrittiin järjestämään myös joku pitempi retki STELLAlla. Esimerkiksi vuonna 2006 retkeiltiin Ruotsin rannikolle ja kesällä 1999 tehtiin kaksi viikkoa kestänyt sukellusleiri Vaasasta aina Saaristomerelle ja Ahvenanmaalle asti. Retkikalenteri!

Kerhoon liittymisasiat, retkille ja leireille ilmoittautuminen: kerhon sihteerille!

  • Hintatiedot


  • Etusivulle

  • kerhon sähköposti

    Copyright © 2000 Delfin r.y. updated 2013