Make your own free website on Tripod.com

sta (sukellustukialus) STELLA

sta STELLA on vuonna 1906 Vaasassa Onkilahden konepajan (Metvikens Mekaniska Verkstad) telakalla rakennettu hinaaja. (Pituus 19m, leveys 5m, syväys 1,8m) Alus on kulkenut vuoteen 1956 asti höyrykoneella (nimellä NILS), jolloin ensimmäinen dieselmoottori on asennettu (nimi vaihdettu MARTTI 1) . Nykyinen Mercedes-Wizerman päämoottori (350kW) on asennettu vuonna 1986 (nimi vaihdettu KEMI 3). Tukialus on ostettu kerholle 1992 Kemi Oy:ltä ja sai nimen STELLA (kerhon edellisen aluksen nimi oli Stenella). Vuonna 1993 alukseen tehtiin suuria muutostöitä, rakennettiin mm. etukajuutta. Alkukesästä 1998 alus oli telakalla kunnostettavana. Potkuri ja akseli irroitettiin kunnostusta varten. Peräsin ja ruorikoneisto uusittiin. Myös aluksen pohja hiekkapuhallettiin ja maalattiin telakalla. Keväällä 1999 on uusittu takakajuuttaa, tehty aggregaatin ja sähkölaitteiden asennustöitä sekä kansiosien maalausta. Stella talvehti viime talven telakalla ja saatiin nyt toukokuussa 2002 veteen. Kevään aikana pohja hiekkapuhallettiin ja maalattiin, uusittiin sinkkianodeita ja peräsimeen tehtiin korjaus- ja muutostöitä. Tukialuksen ylläpito talkoovoimin mahdollistaa maksuttomat retket kaikille kerhon jäsenille.

Varustusta: tutka, kaikuluotain, magn. ja sähkökompassi, GPS, VHF, LA, radionauhuri, valonheitin, kompressori, aggregaatti (400/230V), apukone (valonheittimen generaattorille ja pumpulle), hapenantolaite, ensiapuvälineet, paarit, pelastuslautta, telineet paineilmasäiliöille, keittiö (kaasuliesi ja -jääkaappi), messi (7 istumapaikkaa), keula- ja takakajuutta (13 ja 5 makuusijaa), sauna (ennätys 14 henk. lauteilla), wc, kuivaushuone (sauna ja konehuone), säilytystilaa peräruumassa, grilli (voi käyttää vaikka aluksen peräkannella), 4 ankkuria, gliidereitä (veneen perässä vedettäviä levyjä), sukellustikkaat. Lämmin suihku ja ankkurivinssi tulossa!!! Lisäksi kerholla on 4 metrinen alumiinivene, kaksi kumiveneen mallista alumiinivenettä, kaksi perämoottoria sekä puttari (6 metrinen avoin keskimoottorivene).

STELLA on kesäisin liikkeellä yleensä joka viikonloppu Vaasan ulkosaaristossa kymmenillä eri hylkykohteilla. Kesällä järjestetään myös viikolla iltaisin sukelluksia Vaasan sisäsaaristossa. Joka vuosi pyritään järjestämään myös joku pitempi retki STELLAlla. Esimerkiksi vuonna 1998 Ruotsin rannikolle ja kesällä 1999 kaksi viikkoa kestänyt leiri Vaasasta aina Saaristomerelle ja Ahvenanmaalle asti. Retkikalenteri!

Kerhoon liittymisasiat, retkille ja leireille ilmoittautuminen: kerhon sihteerille!

  • Yhteystiedot


  • Hintatiedot


  • Etusivulle
  • Onkohan STELLA Suomen paras sukellustukialus? : )

    kerhon sähköposti

    Copyright © 2000 Delfin r.y. updated May 2002